Half miljoen extra voor Reddingsbrigade Nederland tegen verdrinkingen in zee

09 december 2020

Reddingsbrigade Nederland krijgt de komende twee jaren 500.000 euro voor het verbeteren van de veiligheid van zwemmers in zee.

De ministeries van Infrastructuur en van Sport betalen beide de helft. De Tweede Kamer drong aan op extra geld na het grote aantal verdrinkingen en bijna-verdrinkingen deze zomer. Lifeguards moesten drie keer vaker in actie komen dan voorgaande jaren.

Reddingsbrigade Nederland heeft een plan opgesteld om de strandbewaking te verbeteren. Daar is het extra geld voor bedoeld, meldt minister Tamara van Ark (Sport); het gaat naar de inzet van lifeguards en naar extra waarschuwingsmethoden.

Dat laatste gaat verder dat het plaatsen van informatieborden of het aanleggen van drijflijnen. Wat de reddingsbrigade betreft komen er langs de hele kust om de paarhonderd meter vlaggenmasten te staan met gekleurde vlaggen die aangeven of het veilig is om te zwemmen of niet.

Verder wordt de mogelijkheid onderzocht om strandgangers via de mobiele telefoon pushberichten te sturen als er sprake is van een ‘rode vlag-situatie’.

De Reddingsbrigade redde dit jaar 164 zwemmers uit een levensbedreigende situatie. In 2019 waren dat er 68. Het aantal zwemmers dat hulp nodig had steeg van 394 (2019) naar 770. De drukte had deels te maken met de lange warme zomer en met het feit dat veel Nederlanders dit jaar vakantie vierden in eigen land.

De meeste ongelukken gebeurden door een gevaarlijke stroming, de zogenoemde muien. Begin augustus verdronken vier zwemmers in één weekeinde. Half juli verdronk een Duits meisje van veertien dat vakantie vierde op Ameland.

Bronnen:

Downloads