In memoriam ’tante’ Alie Harteveld

16 april 2019

Op dinsdag 15 maart 2019 is Alida Harteveld - Osinga op 98-jarige leeftijd overleden.

In memoriam ’tante’ Alie Harteveld

In de 104-jarige geschiedenis van de HVRB is het niet eerder voorgekomen dat iemand zo lang lid is geweest als ‘tante’ Alie Harteveld met haar 84-jarig lidmaatschap. Tante Alie leverde met haar man ‘oom’ Arie en zoon Aad een belangrijke bijdrage aan de ontwikkeling van de HVRB en was het wandelende geschiedenisboek van de vereniging. Met het overlijden van tante Alie is een belangrijk tijdperk geëindigd. Reden om stil te staan bij wat zij betekende voor onze reddingsbrigade. In dit artikel lees je de samenvatting van de uitvaartrede, uitgesproken door Rob Brons die opgroeide bij post 5 met tante Alie en oom Arie aan het roer.

Post 5 werd na de Tweede Wereldoorlog bij het Zwarte Pad op het Noorderstrand geopend en ome Arie en Tante Alie waren betrokken vanaf het begin. Vanaf 1969 behoorden zij samen met oom Jan Bosman en zijn tante Netty tot de gevestigde orde van post 5, toen nog de enige post aan het Noorderstrand.

Kwaliteitsniveau van de EHBO
Wie tante Alie zegt, noemt in één adem oom Arie. Wanneer ome Arie met 'de kikker' of in zijn eigen éénpersoons-reddingskano solo in een hoge branding ging roeien en door de hoge, krachtige golven achter de wandelpier niet meer te zien was, vond tante Alie dat niet zo leuk. Tante Alie was erg actief met de EHBO. Zij regelde de oefeningen op EHBO-wedstrijdniveau en bewaakte het kwaliteitsniveau van de EHBO-vaardigheden van de toen 40 strandwachters van post 5. Tijdens de zomermaanden werd ieder weekend 's ochtends om 08.00 uur gestart met zwemmen in zee onder leiding van ome Arie en Dries Besling jr. Daarna was er koffie, douches hadden we toen nog niet. Tante Alie verzorgde de aanmelding van nieuwe leden en had altijd warme belangstelling voor het wel en wee van de verengingsleden. Dankzij haar gastvrijheid werd hun huis aan de Maartensdijklaan al snel clubhuis voor de HVRB-jeugdcommissie en vergaderlocatie voor de brigade.

De jeugd heeft de toekomst en emancipatie
Zowel Ome Arie als Tante Alie gaven altijd het goede voorbeeld: door verantwoordelijkheid te nemen en een bestuur- of commissiefunctie te vervullen als dat nodig was en door plaats te maken toen de jongere generatie zich aandiende. Zij waren de grondleggers van de speciale jeugdafdeling binnen de brigade met als gevleugelde uitspraak 'De jeugd heeft de toekomst'. Kenmerkend was dat zij de jeugd ruimte gaven voor talentontwikkeling door vertrouwen te schenken.

Tante Alie’s voorbeeldfunctie strekte zich ook uit tot wat toen nog moest gebeuren in de samenleving: de emancipatie van de vrouw. De HVRB kenmerkte zich vanaf het begin door de aanwezigheid van vrouwen die een actieve rol speelden bij alle disciplines en voldeden aan dezelfde eisen als de mannen. Ook tante Alie behaalde haar Tomlid-diploma: zij redde en roeide mee op zee.

Moeder van Post 5
Tante Alie ontbrak vrijwel nooit tijdens hoogtijdagen in het verenigingsleven, haar zelfgebakken oliebollen waren zelfs jarenlang de hit van de nieuwjaarsreceptie. Tot op hoge leeftijd bezocht zij de jubilarissenbijeenkomsten en in de 104-jarige geschiedenis van de HVRB is het niet eerder voorgekomen dat iemand zo lang lid is geweest. Tante Alie was dan ook een wandelend geschiedenisboek voor de HVRB maar bovenal een hele lieve, leuke vrouw, een nooit boze, sterke, stille kracht voor de HVRB. Zij was lange tijd de moeder van post 5: streng indien functioneel nodig, maar altijd rechtvaardig. De HVRB heeft met tante Alie en ome Arie een geweldig tijdperk beleefd, dat nu is afgesloten. Wij staan stil bij haar dood, maar kijken terug op een leven dat de moeite waard was waarin zij veel betekende voor de vereniging en voor heel veel leden.

De HVRB is haar veel dank verschuldigd!

Rob Brons, maart 2019

Rouwkaart van 'tante' Alida Harteveld - Osinga

"Mocht ik vertrekken, treur niet"

 

Het Algemeen Dagblad heeft in de rubriek 'Van wieg tot graf' aandacht besteed aan Tante Alie. Klik hier voor de rubriek  het artikel kan je hier lezen.

Downloads