Reddingsbrigade Den Haag versterkt samenwerking met het HagaZiekenhuis

14 november 2018

Omvangrijke kennisuitwisseling op het symposium ‘Haga at the Sea’

Maurits Heukensfeldt Jansen, senior lifeguard en commissielid Promotie en Werving van de Haagse Vrijwillige ReddingsBrigade (HVRB), sprak op het symposium Haga at the Sea. Dat werd woensdag 7 november gehouden in het HagaZiekenhuis in Den Haag. Zijn bijdrage had de titel 'Als lifeguard levens redden, hoe doe je dat?'.

De aanleiding voor dit symposium - tevens voor de samenwerking het afgelopen jaar tussen het HagaZiekenhuis en de HVRB - was de verontrustende toename van het aantal slachtoffers dat in 2017 van het strand naar de spoedeisende hulp (SEH) van het HagaZiekenhuis moest worden vervoerd. SEH-arts Lenneke Scholtens - tevens avondvoorzitter – trok naar aanleiding hiervan aan de bel.

Kennisuitwisseling
Wat gebeurt er precies met een slachtoffer vanaf het moment dat deze achter op een waterscooter van de HVRB ligt totdat deze aan de medische zorg (SEH) van het HagaZiekenhuis wordt overgedragen? Heukensfeldt Jansen sprak over het werk van de Reddingsbrigade voor een volle zaal met ruim 200 belangstellenden. Dit was in lijn met het hogere doel: kennisuitwisseling om de hulpverleningsketen te verbeteren. Andere sprekers waren een SEH-arts, een specialist op het gebied van verdrinking en onderkoeling, een traumachirurg, een coastal engineer, de KNRM-woordvoerder, een SAR-helikopterpiloot en een cardioloog. Onder het publiek bevonden zich SEH-artsen, verpleegkundigen en andere hulpverleners.

Ook komend jaar zal de samenwerking worden voortgezet om de hulpverleningsketen blijvend te kunnen verbeteren door elkaar op de hoogte te houden van en te betrekken bij relevante thema’s zoals verdrinking en andere (zware) letsels.

Downloads