Tips voor meer veiligheid - Mui

05 augustus 2020

Muien vormen een groot risico voor zwemmers aan de kust. Veel mensen maken niet de juiste keuze als ze in een mui terechtgekomen zijn. Het is belangrijk om je bewust te zijn van de gevaren van de zee en te weten wat te doen in een gevaarlijke situatie.

Met de poster 'Mui', onderdeel van de campagne 'Aan de slag voor meer veiligheid', biedt Reddingsbrigade Nederland tips voor meer veiligheid.

Open PDF bestand in de gewenste taal:

Nederlands
Pools
Engels
Duits
Arabisch

Reddingsbrigade Nederland wil dat mensen genieten van het water, maar onderstreept ook: kies je voor een stranddag aan de kust dan is het belangrijk te weten wat de zee voor risico's met zich mee kan brengen. Het gaat er niet om zeker te zijn van een droge zit- of ligplaats, maar om veilig kunnen zwemmen. Elke reddingsbrigade biedt informatie over hoog- en laagwater. Bij oostenwind zijn er vaak veel kwallen en is 'lekker' afkoelen in zee niet (goed) mogelijk. Ronddrijven op een luchtbed is dan extra gevaarlijk, omdat er een grote kans bestaat op afdrijven. Bovendien krijgt, bij afgaand tij, de stroming een 'duwtje' in de rug; dat maakt een mui nog verraderlijker!

Herkennen
Muien zijn de onderbrekingen in zandbanken, die bij laagwater te herkennen zijn aan geulen of stroomgaten, waardoor het water uit het zwin - de verdieping in het zand van het strand evenwijdig aan de kust - naar open zee stroomt. Muien zitten echter ook in de banken die bij laagwater niet zichtbaar zijn; de zogenaamde tweede en derde banken. Die muien zijn vaak alleen te herkennen bij westenwind, aan de lagere of ontbrekende branding.

In muien is de stroming sterk, en deze trekt altijd richting open zee. Reddingsbrigade Nederland waarschuwt: zwem niet tegen zo'n stroming in! Iedere zwemmer, hoe geoefend ook, wordt er doodmoe van en redt het niet. Beter is het om met de stroming mee te gaan en schuin weg te zwemmen, zodat je op een zandbank belandt. Lukt dat niet dan is het zaak de aandacht van strandbezoekers en/of lifeguards te trekken. Bovenal geldt: raak niet in paniek!

Onderstroom
Bij westenwind staat er zelfs een sterke onderstroom naar open zee. Wanneer een bader of zwemmer door een golf omvergeduwd wordt, kan hij of zij door de onderstroom een stuk van de kust af getrokken worden. Het is daar dieper en kouder. Staan wordt steeds moeilijker, zeker wanneer dit zich een paar keer herhaalt. Baders en zwemmers kunnen in paniek raken of door extra krachtsinspanning kramp krijgen, waardoor zwemmen mogelijk zelfs niet meer kan.

Voorlichtingscampagne
Reddingsbrigade Nederland ontwikkelde de campagne 'Aan de slag voor meer veiligheid', met tips voor zee en binnenwater, informatie over muien, en tips voor zwemmen in open water. Alle onder de noemer 'Tips voor meer veiligheid', aansluitend bij de gezamenlijke missie van Reddingsbrigade Nederland en de bij haar aangesloten reddingsbrigades: meer veiligheid in, op en langs het water.

Wat is een mui?
Voor de kust liggen zandbanken. Tussen twee zandbanken bevindt zich een mui, waarbij water de zee in stroomt (bij laagwater, eb) of richting het strand (bij hoogwater, vloed).

  • Hoe herken je een mui? Dat is soms lastig. Lees erover op de website van Reddingsbrigade Nederland. Laat je ook ter plaatse informeren.
  • Ga je zwemmen in de zee? Zwem altijd op een locatie waar toezicht wordt gehouden door lifeguards. Weet waar muien zijn. Blijf uit de buurt van muien.
  • Kom je in een mui? Blijf rustig. Drijf op je rug (met de stroming mee) en steek een arm omhoog om de aandacht te trekken. Wacht op hulp.
  • Spaar je energie! Zwem nooit tegen de stroming van de mui in!
  • Kun je zwemmen? Probeer evenwijdig aan de kust uit de mui te zwemmen. Gebruik golven om terug op het strand te komen.

Bron: Reddingsbrigade Nederland

 

In onderstaande video is met kleurstof zichtbaar gemaakt hoe de (mui) stroom naar zee gaat
NOAA Ocean Today video: 'Break the Grip of the Rip' (Surviving rip currents)

Downloads