Zwemles

Elke donderdagavond verzorgt de Haagse Vrijwillige ReddingsBrigade in zwembad De Waterthor in Den Haag zwemlessen en conditietraining voor haar leden. Deze lessen worden door enthousiaste, gediplomeerde en ervaren instructeurs gegeven.

De HVRB heeft sinds februari 2018 officieel de Licentie Zwem ABC van de Nationale Raad Zwemdiploma’s (NRZ) behaald. We worden jaarlijks getoetst op een groot aantal kwaliteitscriteria. Zo weet u als ouder zeker dat de zwemlessen en zwemdiploma’s voldoen aan de Nationale Zwemveiligheidsnorm en legt u de basis voor een leven lang zwemplezier en -veiligheid. Reddingsbrigade Nederland zorgt voor de eisen van de diverse binnenwaterdiploma’s.

HVRB Zwemlessen

De HVRB is biedt een grote keuze aan zwemlessen:

 • Zwem ABC
 • Junior Redder
 • Zwemmend Redder
 • Lifesaver opleidingen

Zwemlessen voor de jeugd tot 15 jaar:

 • Vanaf 5 jaar: Zwem ABC van de NRZ
 • Vanaf 6 jaar: Junior Redder 1 t/m 4
                       Zwemmend Redder 1 t/m 4
                       Lifesaver 1

Zwemlessen voor seniorleden vanaf 15 jaar:

 • HVRB Voorbereidend Zwemmen (voor nieuwe leden zonder Reddingsbrigade ervaring)
 • Lifesaver 1 t/m 3
 • Hogere bondsopleidingen
 • Conditietraining (indien in het bezit van Lifesaver 3 of vergelijkbaar)

Op de volgende pagina's vind je meer informatie over de verschillende diploma's en brevetten, die je bij de HVRB kan halen.

Elementair zwemmen en Zwem ABC

Bij de HVRB kun je op vijfjarige leeftijd beginnen zwemmen in een vertrouwelijke sfeer waarbij veiligheid voorop staat. De eerste slagen leren de kinderen in de ondiepe baden. Vervolgens leren zij de zwemslagen in 5 baden.

 1. In bad 1 ligt de nadruk op de watergewenning en het aanleren van drijven op de buik en de rug. In dit bad zullen veel spelletjes gespeeld worden, om de kinderen op een speelse manier vertrouwd te maken met het water.
 2. Vanaf bad 2 zullen de kinderen de eerste zwemslagen aanleren. Beginnend bij borst- en rugcrawlbenen. Ook komt de rugslag erbij. De rugslag op een juiste manier aanleren is van groot belang voor de rest van de zwemslagen. Bij het buigen van de benen, dienen de hielen tegen elkaar gehouden te worden en de tenen naar buiten te wijzen. Wanneer kinderen o.a. de rugslag op een juiste manier zwemmen en dit een aantal meter kunnen volhouden, gaan ze over naar bad 3.
 3. In bad 3 komt de schoolslagbeenslag erbij. Hier is het belangrijk dat de voetenstand goed is en de voeten boven de billen gaan. Dit is een lastige vaardigheid om aan te leren, omdat de kinderen met hun gezicht in het water liggen en ze het dan niet lang vol kunnen houden.
 4. Als de beenslagen goed zijn, kan de armslag erbij komen voor de schoolslag. Deze wordt in bad 4 aangeleerd. De kinderen zullen verder de borst- en rugcrawl uitbouwen.
 5. Als laatste gaan de kinderen in bad 5 de schoolslag helemaal perfectioneren, door hem dan met het gezicht boven water te zwemmen. De overige slagen moeten dan helemaal perfect zijn. Daarnaast leren ze watertrappen en gaan ze soms in het diepe oefenen. Nadat alle zwemslagen goed zijn, zullen de kinderen zich begeven naar het diepe bad, waar het ABC gehaald kan worden. De overgangs-periode van ondiepe baden naar het ABC duurt gemiddeld 1,5 jaar.

Het zwem ABC is de basisvorming voor de zwemvaardigheid bij kinderen. In het diepe bad van de Waterthor wordt de kinderen op verantwoorde wijze de slagen aangeleerd. De drie diploma's zorgen ervoor dat de kinderen zich op verantwoorde wijze kunnen redden in diep water. Zo wordt de kinderen bijvoorbeeld geleerd om ruime afstanden onderwater te zwemmen, obstakels te beklimmen, te zwemmen met kleding en worden de zwemslagen verder aangeleerd.

Het zwem ABC is extra leuk, omdat er naast de serieuze en professionele lessen die er gegeven worden ook ruimte is voor plezier en persoonlijke ontwikkeling. Zo worden er in het zwembad regelmatig activiteiten georganiseerd die het verenigingsverband ondersteunen.

Na behalen van het ABC verder met zwemmen? Leer Zwemmend Redden en/of wordt Lifeguard!

Downloads